Az Őrmezei lakótelep általános iskoláinak története több, mint 40 évvel ezelőtt kezdődött. Ekkor készült el a Menyecske utcai új iskolaépület, és vált elérhetővé helyben is az oktatás. Ma már hihetetlennek tűnik, de akkoriban gyermekek ezrei költöztek családjukkal Őrmezőre vagy születtek már itt. Ezért az első iskola indulása után öt évvel már egy második általános iskola is szükségessé vált, amely a Neszmélyi úton nyitotta meg kapuit. Hosszú évekig a két iskola - a Dr. Kerényi György Ének-zene és Testnevelés Tagozatos Általános Iskola és a Neszmélyi úti Angol Tagozatos Általános Iskola-sikeresen és egymással versengve végezte feladatát. Azonban eltelt két évtized, és az egész országra jellemző demográfiai csökkenés Őrmezőn is bekövetkezett. A lakótelep fokozatosan öregedett, a tanulói létszám pedig csökkent. A XI. kerületi Önkormányzat ekkor fájdalmas döntést hozott: 2000-ben a Menyecske utcai épületben egyesítette a két intézményt Őrmezei Általános Iskola néven. Az új helyzetet elfogadva, iskolavezetők, tanárok és diákok ma is szeretettel gondolnak vissza mindkét jogelőd iskola alapítására és működésük éveire.

Intézményünk Újbuda délnyugati részén található. 2007-ben került átadásra az udvaron a műfüves pálya. Tornacsarnokunkat, melynek mérete és felszereltsége kiemelkedő, 2016 nyarán újították fel, s országos kosárlabda mérkőzéseknek ad helyet. Iskolánk épületét nagy méretű, madárbarát kert veszi körül. Két foci pályával, futó pályával és szánkózásra is alkalmas dombbal rendelkezünk az iskola udvarán.

Hagyományaink a közösen megtartott nemzeti ünnepek mellett az „Őrmező költő” kerületi szavalóverseny, ezzel emlékezve a lakótelepünkön élt Kálnoky László, Zelk Zoltán és Kormos István munkásságára. A Mikulás az ovisokkal, a karácsonyi és a Szent György napi hangverseny, a farsang és a sportnapok elmaradhatatlan programjai iskolánknak.